Een crimineel samenwerkingsverband in 10 minuten
Ook dit jaar werd het VNG Realisatie congres georganiseerd in de Fabrique – een prachtige locatie, nabij Utrecht. Het thema van het congres – pardon, Congrestival – was samen organiseren: DURF en vertrouwen. Een mooi moment om te kijken wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van ondermijning. Daarnaast kregen wij de kans om onze aanpak en status op het gebied van datagedreven aanpak Ondermijning in Zaanstad te presenteren. Naast een aantal interessante contacten en netwerkmogelijkheden waren er ook verschillende demonstraties, waaronder de Wiet Container van netbeheerder Stedin – waar de foto hierboven genomen is.
Een crimineel samenwerkingsverband in 10 minuten
In de ochtend was ik bij een presentatie van Ben van der Hoeven, programmamanager Ondermijning bij de gemeente Utrecht. Het was een buitengewoon interessant en leuk verhaal. Hij begon zijn betoog met de constatering dat afgelopen decennia er heel veel onderzoek gedaan is naar de ‘kopstukken’ van criminele organisaties. De politie en FIOD concentreren zich met name op die kopstukken en daarmee worden grote kansen gemist. De hedendaagse criminele organisaties bestaan immers uit een aantal sleutelfiguren en een hele grote groep ZZP-ers die meewerken.
Ondermijning gaat door alle lagen heen van de maatschappij. Als voorbeeld wordt genoemd dat in tijden van crisis het voor makelaars aantrekkelijk kan zijn om open te staan voor ‘alternatieve inkomsten’. Ook de overheid is een van de grootste facilitators, aldus Ben. Meer specifiek gaat Ondermijning over
- Sleutelpersonen
- Sleutelplaatsen
- Sleutelbranches
Als oefening werd met de groep een gedachte experiment gedaan. Om voor te stellen hoe het zou zijn om een criminele organisatie te zijn – een techniek die Bureau Beke ook hanteert. Vanuit de groep werd synthetische drugs gekozen als onderwerp. Ben trapte af met een vraag over de productie: ‘Wie van jullie kent een scheikundige die kan helpen bij de productie‘. Direct gingen er een paar handen omhoog. Oké, dat was snel geregeld. ‘Locatie? Iemand ideeën?’ Ideeën genoeg: er zijn voldoende lege panden. Kwestie van kiezen. ‘Productie: welke grondstoffen hebben we nodig?’ Ben lijkt een kenner: voor productie heb je veel specifieke grondstoffen (‘zuren’) nodig, die toevalligerwijs ook gebruikt worden door autowasstraten voor het schoonmaken van velgen. Andere grondstoffen moeten we bijvoorbeeld uit China importeren. ‘Heeft iemand contacten in de logistiek?‘ Ja hoor. Ook geen probleem. Binnen 10 minuten hebben we een fantastisch criminele samenwerkingsverband bedacht en ontworpen. Van productie tot en met de logistiek. ‘Maar wat gaan we doen met het geld?’ Tja. Witwassen dan maar?
Ondermijning aanpakken in 4 stappen
Een vraag is die Ben aan de groep vroeg was: is ondermijning wel een wettelijke taak van de gemeente? Het antwoord is natuurlijk: ja! Maar niet in directe zin.
- Algemene Verantwoordelijkheid: Voorkomen dat het vertrouwen in een veilige en integere samenleving wordt ondermijnd
- Specifieke verantwoordelijkheid: Voorkomen dat (lokale) wet- en regelgeving wordt misbruikt.
Georganiseerde ondermijnende criminaliteit is overal. De uitdaging is hoe we een weerbare overheid kunnen creëren. Een nauwe samenwerking met het RIEC is daarbij cruciaal. Daarbij heeft Utrecht een model in 4 stappen gedefinieerd:
- Stap 1: Weet wat er buiten speelt en waar binnen kansen zijn. (mogelijke middelen ter ondersteuning vanuit het RIEC zijn: Ondermijningsbeelden, een Quickscan gemeente, en de IVP beleidsplannen)
- Stap 2: Creëer bewustwording en eigenaarschap
- Stap 3: Maak een meerjarig actieplan / programmaplan
- Stap 4: Plan Do Check en Act!
Quickscan voor uw gemeente
Ter verduidelijking werd een Quickscan toegelicht. De Quickscan biedt inzicht in hoe uw gemeente voorbereid is om Ondermijning tegen te gaan. Dit doen ze in Utrecht langs de volgende dimensies:
1. Bewustwording & Organisatie
Zorg voor een goede bewustwording binnen de organisatie en beleg de verantwoordelijkheid:
- Is er eigenaarschap in MT? Uit de groep bleek dat dit typisch bij de Directeur Veiligheid ligt.
- Verzorg awareness trainingen binnen alle lagen van de organisatie.
- Bewustwording creëren bij Raad, College en MT.
2. Informatiepositie
Versterk de informatiepositie om slagvaardiger tewerk te gaan. Daarbij moet veiligheid en privacy niet uit het oog verloren worden:
- Meldpunt (signalen van overtreding van lokale wet en regelgeving en handelingsperspectief voor Onderbuikgevoel)
- Signalen overleg (intern + politie / RIEC)
- Informatiebeveiliging
- Informatie ontsluiten (VIK) en ontwikkelen naar Intelligence.
- Van reactief werken naar proactief detecteren en barrières omhoog.
3. Beleid & Handhaving:
Zorg ervoor dat er een duidelijk beleid is en zorg voor integrale interventies. Gebruik daarbij een informatiegestuurde of datagedreven aanpak.
- BIBOB (verbreden van beleidslijn BIBOB bv Huisvestingswet en Vastgoedtransacties).
- Beleid op orde
- Informatie gestuurde handhaving – ontsluiten van straatkennis. De mensen op straat hebben goud aan kennis. Centrale vraag is hoe je die straatkennis op een nette en juridisch passende manier vast kan leggen.
- Participeren in integrale acties
4. Integere & Veilige werkomgeving
Creëer een integere en veilige werkomgeving waarbij de ambtenaar van vandaag en morgen goed kan werken.
- Ambtenaar 3.0. Dit vraagt om een andere type ambtenaar
- Integriteit op orde
- Dilemmatafel (bij dilemma middels morele oordeelsvorming komen tot juiste beslissing)
- VPT op orde
- VOG/ Screening
- Kwetsbare processen en functies in beeld.
5. Communicatie
Communiceer goed wat er gaande is. Zowel intern als extern.
- Intern: wat is ondermijning en wat doen we er aan als gemeente?
- Communicatie als instrument gebruiken
- Extern communiceren over acties – maak het onzichtbare zichtbaar
- Extern in gesprek gaan met met wijken / buurten – meldingsbereidheid vergroten.
Actieplan gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht heeft vervolgens een actieplan gedefinieerd om Ondermijning te ondermijnen. Daarbij richten ze zich op de volgende onderdelen:
- Het verstoren criminele ondernemingsklimaat.
- Het versterken van bestuurlijke weerbaarheid. ‘De ambtenaar’ wordt daarbij nog wel eens vergeten
- Het vergroten maatschappelijke weerbaarheid: allianties met andere partners, met ondernemers, met brancheverenigingen zoals Horeca Nederland maar ook BOVAG.
- Vergroten sociale weerbaarheid
- Versterken Intelligence positie
Als voorbeeld werd Tilburg genoemd waarbij 80 autoverhuurbedrijven bij elkaar zaten. Daar hebben ze een actie op ondernomen. Daarbij hebben ze ondernemers geholpen met ‘alle auto’s registreren in het ANP’ en bij controles van de auto’s; als er niet iemand in rijdt die op het huurcontract staat, wordt de auto teruggebracht naar de huurorganisatie. Daarmee wordt het anders benaderd en meer als service aan bonafide bedrijven geboden die geholpen worden. Malafide bedrijven vinden die registratie uiteraard minder fijn.
De Piramide naar fitte gemeente
Geïnspireerd door de piramide van Maslow hebben ze een piramide voor een fitte gemeente opgesteld. Wellicht is een vergelijking met de Capabilitiy Maturity Model (CMM) beter toepasbaar maar in essentie wordt hier bedoeld dat je als gemeente op verschillende niveau’s kunt opereren in context van ondermijning
- Niveau 5: Regisseur. Op het hoogste niveau heeft de gemeente de rol van regisseur. Hierbij heeft de gemeente een zeer proactieve houding en schakelt met alle ketenpartners om
- Niveau 4: Integraal. Het integrale niveau is een proactieve houding waarbij ook politie, RIEC en OM een rol spelen alsmede andere belanghebbende organisaties zoals woningcorporaties, netleveranciers en brancheorganisaties.
- Niveau 3: Actie – plannen uitvoeren. Op dit niveau zijn er uitvoerbare plannen die uitgevoerd kunnen worden. Hierbij is het idee dat er plannen gemaakt worden en meer proactief gehandeld wordt.
- Niveau 2: Infrastructuur – organisatie. Het opzetten van een organisatie en benodigde infrastructuur om beter te kunnen anticiperen zodra er iets gaande is.
- Niveau 1: Acute hulp (EHBO). Op dit niveau heeft de gemeente een zuiver reactieve houding waarbij ad-hoc wordt gehandeld zodra er wat mis gaat.
Een groeimodel. De vraag is ook: waar je wil je staan als gemeente?
Versterken Intelligence Positie
Met intelligence wordt bijvoorbeeld geanalyseerd op basis van meetpunten in het afvalwater waar drugs wordt geproduceerd. Dat wordt vervolgens vertaald naar wijken, bevolkingsgroepen en andere statistieken. De vraag die ze nog niet kunnen beantwoorden is hoe zich dat vertaalt naar voorspelling: waar moeten ze straks gaan controleren?
“We hebben nog geen Google” is zijn constatering. Een integrale zoekmachine om te zien wie, wat, waar en in welk systeem zit. Als voorbeeld hoe het wel kan is de Privacy Impact Assessment (PIA) vanuit het VIK die op basis van de BIBOB wet informatie-uitwisseling mogelijk maakt.
Karin Akkers – gemeente Den Bosch – had het ook over Intelligence en maakt vooral een onderscheid tussen Informatie en Intelligence: Informatie: casus specifieke data. Intelligence: correlaties op geaggregeerd niveau
Vanuit het JADS wordt gewerkt aan een Open Source Ondermijning Database, wat een prikkelende gedachte is en wellicht goed gebruikt kan worden bij ons traject met het RIEC Rotterdam en Bureau Beke rondom de Risico Radar Ondermijning. De ervaringen in Den Bosch tot nog toe zijn zeker interessant. De belangrijkste lessen op een rij:
- Oplossing rondom ondermijning vragen om integrale aanpak
- Creëer gezamenlijk perspectief én taal op de vraagarticulatie
- Bepaal vooraf in op te zetten samenwerking ‘hoe’ om te gaan met:
- Diversiteit aan belangen
- Aanbestedingsrecht
- IP en gebruiksrecht
- Eigendom van publieke domein verzamelde data
- Privacy en ethiek
- Publiek-privaat samenwerken rondom innovatie vraag om gezamenlijke investering (vooral in O&O) en flexibel proces.
Relevante links
Whitepapers
- Whitepaper ‘Een datagedreven aanpak van ondermijnende criminaliteit’
- Whitepaper ‘Van maatschappelijke opgave naar datagedreven toepassing’
Nieuws
- Gemeente Hollands Kroon kiest voor Apollo platform
- Lancering Apollo: data & analyse platform voor de aanpak van ondermijning
- Workshop ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ op Congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit
- Applicatie Ondermijning uitgelicht als dataproject
- Design Sprint Horeca & Ondermijning met gemeente Purmerend
Blogs
- Podcast: een datagedreven aanpak van ondermijning in de gemeente Diemen
- Een datagedreven aanpak van ondermijning bij het misbruik van vastgoed
- Kwetsbare personen in de samenleving: meekijken in een Design Sprint
- Van radar tot sonar: signaleren van ondermijnende criminaliteit met data science
- Ondermijning in 2021: naar weerbare wijken en een structurele aanpak
- Dé 3 thema’s voor ondermijning in 2020
- Een crimineel samenwerkingsverband in 10 minuten
- Van ruwe data naar bruikbare intelligence in vier stappen
- Naar een datagestuurd veiligheidsbeleid
- 5 redenen waarom je als gemeente datagedreven werken samen moet doen
Webinars
- Webinar Risico Radar Ondermijning met RIEC Rotterdam en Bureau Beke
- Webinar Ondermijning en fraude met de gemeente Zaanstad
- Webinar Monitor Vakantieparken met Bureau Beke
- Webinar Gebiedsgericht werken aan leefbaarheid en sociale veerkracht in de buurt
- Masterclass: Opsporen van verdachte netwerken in gemeentelijke data
Praktijkcases
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Vastgoedfraude
- Aanpak van Ondermijnende Criminaliteit: Buitengebied
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Kwetsbare branches en bedrijven
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Woon- en adresfraude
- Aanpak van illegaal kamerverhuur en woningsplitsing
- Monitor Vitale Vakantieparken: Veiligheid en leefbaarheid op vakantieparken
- Datagedreven milieutoezicht & -handhaving
- Leefbaarheid en veerkracht van de buurt
Productinformatie
Research