RIEC Rotterdam ontwikkelt Risico Radar Ondermijning samen met Shintō Labs en Bureau Beke

In opdracht van het RIEC Rotterdam gaan wij in samenwerking met Bureau Beke op basis van openbare en open bronnen en open data een Risico Radar Ondermijning (RRO) ontwikkelen.

Wetenschappelijk fundament

Wetenschappelijk kennis over indicatoren met betrekking tot ondermijning liggen aan de basis van een webapplicatie om op gemeenteniveau zicht te krijgen op de hotspots als het gaat om het risico op ondermijnende criminaliteit. Het eerste prototype van de RRO wordt in een nader te bepalen gemeente in de in de eenheid Rotterdam ontwikkeld.

Open data en bronnen als uitgangspunt

Bureau Beke zal een systematische literatuursearch uitvoeren en zal interviews met experts afnemen om zicht te krijgen op delictsoorten, modus operandi en mogelijke indicatoren binnen het thema ondermijning. Samen met medewerkers en analisten van het RIEC worden de opbrengsten van de literatuursearch en interviews vertaald naar indicatoren en mogelijke open data en openbare bronnen.

Prototype voor schaalbare oplossing

Shintō Labs gaat de vastgestelde indicatoren en bronnen op basis van data science vertalen naar een datagedreven applicatie via de Shintō Design Sprint methode. Dit geeft medewerkers van de betreffende gemeente op een intuïtieve manier, en op near real-time basis, inzicht in risico’s op ondermijning. Het doel is dat de RRO snel en makkelijk schaalbaar is naar andere gemeenten in de regio Rotterdam maar ook daarbuiten.

Update: webinar 10 september a.s.

Inmiddels is het prototype voor de Risico Radar Ondermijning opgeleverd en gevalideerd. Op 10 september hebben we samen met het RIEC Rotterdam en Bureau Beke een webinar verzorgd waarin we het prototype hebben gedemonstreerd. Interesse om het webinar terug te kijken? Dat kan via deze link.

Op de hoogte blijven van de ontwikkeling?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de Risico Radar Ondermijning? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of neem contact met ons!

Relevante links

Webinars

Casebeschrijving

Blog

Research