Provincie Drenthe en twaalf gemeenten kiezen voor de Woningbouw Monitor

Eindhoven, oktober 2023 – De provincie Drenthe en de 12 Drentse gemeenten1 hebben gezamenlijk besloten om de Woningbouw Monitor in gebruik te nemen na een succesvolle pilotperiode waarin de functionaliteiten van de applicatie grondig zijn getest. Met het gebruik van de Woningbouw Monitor wil de provincie de gemeenten ondersteunen in het monitoren van de voortgang van de woningbouwopgave en de regionale woondeals.

De  Woningbouw Monitor, ontwikkeld met en voor beleidsadviseurs en programmamanagers wonen, biedt de provincie en gemeenten uitgebreide mogelijkheden om de woningbouwproductie nauwkeurig te analyseren en hierover te rapporteren. Voor de provincie was een van de belangrijke features van de  Woningbouw Monitor het vermogen om historische gegevens te raadplegen, waardoor gebruikers de ontwikkelingen in de tijd kunnen volgen en vergelijken. De provincie heeft samen met 4 koploper-gemeenten in de zomermaanden een pilot gedaan om het gebruik van het systeem in de praktijk te testen. Daaruit zijn de volgende voordelen van de gekozen oplossingsrichting naar voren gekomen:

  • Lokale controle: Gemeenten hebben controle over hun eigen gegevens en kunnen deze analyseren op een manier die het beste past bij hun specifieke situatie en behoeften.
  • Regionale samenwerking: Door gegevens te delen met andere gemeenten in de regio en met de provincie, kunnen gemeenten gezamenlijk trends identificeren en problemen aanpakken die de hele regio beïnvloeden.
  • Efficiënt gebruik van middelen: Door gegevens te centraliseren en te delen, kunnen gemeenten en de provincie middelen efficiënter inzetten en dubbel werk voorkomen.
  • Transparantie en verantwoording: Het delen van gegevens bevordert transparantie en verantwoording in de woningbouwopgave, omdat beslissingen en acties kunnen worden onderbouwd met feitelijke gegevens.

Kortom, het bieden van een monitoringssysteem dat zowel lokale controle als regionale samenwerking mogelijk maakt, kan een effectieve manier zijn om de woningbouwopgave aan te pakken en de sturing van de woningbouwproductie te verbeteren. De Woningbouw Monitor zal ook bijdragen aan een betere coördinatie en samenwerking tussen de provincie en de gemeenten, waardoor de uitdagingen in de woningbouwsector gezamenlijk worden aangepakt. Dit besluit is een belangrijke mijlpaal in het streven naar een effectiever woonbeleid en de bouw van duurzame en leefbare gemeenschappen in Drenthe.

Meer weten?

Heb je belangstelling voor de Woningbouw Monitor? Wil je zien hoe deze werkt? Neem dan contact met ons op! Of kom naar het Woning Congres op 6 november a.s. waar we samen met beleidsadviseur wonen Martijn Groenestein vertellen over regionale samenwerking en monitoring van de woningbouwopgave.

1 Het betreft de gemeente Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen,  Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld.

Foto credits: Guido Hansman

Zie ook

Webinar

Whitepapers

Nieuws

Blogs