Gemeente Tholen zet stappen met datagedreven aanpak woningbouwopgave

De gemeente Tholen heeft onlangs de Woningbouw Monitor in gebruik genomen. De gemeente nam kennis van het systeem via de Regio West-Brabant West. De gemeente Tholen sluit zich hiermee aan bij een groeiend aantal gemeenten die kiezen voor een datagedreven aanpak van de woningbouwopgave.

Zoals bij veel gemeenten maakte de gemeente Tholen gebruik van een Excel spreadsheet om gegevens bij te houden over de voortgang van de woningbouwprojecten. Op zich is er niets mis met Excel maar het bijhouden en analyseren van deze gegevens kost veel handwerk, is (daardoor) foutgevoelig en kwetsbaar. Daarnaast verwacht de gemeente dat met de nieuwe ‘Woondeals’ de behoefte aan rapportages lokaal en naar de provincie zal toenemen.

Woondeals

Met de Woondeals neemt ook de behoefte toe om meer en beter de voortgang te kunnen monitoren. Door deze inzichten kan de gemeente Tholen eenvoudiger de informatie delen met andere gemeenten waaronder die van de regio West Brabant West, waar veel verhuisbewegingen tussen plaats vinden. Daarnaast zal dit resulteren in een betere samenwerking en een meer geïntegreerde aanpak van het woonbeleid, wat dus aansluit op de wensen en behoefte van de burgers.

Inzicht in grondposities

Bij het aanjagen van de woningbouw gaat het niet alleen om het hebben van zicht op de bouwprojecten die al zijn gepland of gestart maar ook over de beschikbare bouwgrond. Welke kavels zijn beschikbaar voor nieuwbouw maar nog niet voor dat doel aangekocht? De gemeente zal gebruikmaken van de standaardfunctionaliteit van de Woningbouw Monitor om zicht te hebben en houden op deze grondposities.

Woningbouw Monitor

De Woningbouw Monitor is een software-oplossing ontwikkeld met en voor gemeenten. De kern van de oplossing bestaat uit het beheer en de visualisatie van data over de woningproductie, zoals de status van de projecten, de aantallen en soorten woningen per project en de locatie van het project. Met handige filters krijg je in één oogopslag inzicht in de gevraagde gegevens. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor het genereren van rapportages en voor het maken van koppelingen.

Meer weten?

Heb je belangstelling voor de Woningbouw Monitor? Wil je zien hoe deze werkt? Neem dan contact met ons op!

Zie ook

Webinar

Whitepapers

Nieuws

Blogs

Foto credits: Gemeente Tholen