Woningbouw Monitor 3.0 beschikbaar voor gemeenten

Begin april is de geheel vernieuwde Woningbouw Monitor versie 3.0 beschikbaar gekomen. De Woningbouw Monitor wordt door ruim 15 gemeenten gebruikt ter ondersteuning van het ontwikkelen en monitoren van hun woonbeleid. De Woningbouw Monitor geeft inzicht in de ontwikkeling van de woningvoorraad en -productie zodat gemeenten kunnen zien of ze op koers liggen of dat bijstelling nodig is.

Nieuw dashboard

De vorige versies van de Woningbouw Monitor hadden een in Java ontwikkeld ‘startscherm’. In de nieuwe versie is deze volledig opnieuw ontwikkeld in R/Shiny. In het startscherm kunnen gemeenten zogeheten ‘widgets’ beschikbaar maken met veel gebruikte grafieken of andere visualisaties. Voorheen waren deze widgets statisch, maar in de huidige versie kunnen gemeenten per widget ook ‘parameters’ ingeven zoals bijvoorbeeld jaartal.

Figuur: Nieuwe look-and-feel startscherm

Ook kunnen gebruikers zelf kiezen welke widgets ze op het dashboard willen zien. Hiervoor is de Dashboard configurator ontwikkeld. Op die manier kunnen individuele gebruikers het dashboard volledig naar hun eigen behoefte inrichten. Naast dat de look-and-feel wat strakker en moderner is gemaakt, is ook de overall performance van de Woningbouw Monitor verbeterd. Zo kun je in de nieuwe versie veel sneller filteren en resultaten zien.

Data CBS en WOZ geïntegreerd

In samenwerking met onder ander de gemeente Groningen en Zaanstad zijn het aantal datasets in de Woningbouw Monitor uitgebreid. Allereerst is WOZ data toegevoegd om meer filtermogelijkheden te hebben voor het analyseren van de woningvoorraad.

Figuur: Filtermogelijkheden woningvoorraad

Daarnaast is het nu ook mogelijk om op basis van de selectie van de gebruiker CBS data te zien zoals het aantal inwoners, de bevolkingsdichtheid, grootte huishouden etc.

Figuur: CBS data inzichtelijk

Verbetering ‘Beheer projecten’

Een van de unieke eigenschappen van de Woningbouw Monitor is de module ‘Beheer projecten’. Met deze functionaliteit kan op een gebruikersvriendelijke manier snel en eenvoudig de data over de woningproductie worden geregistreerd. Ook deze module is opnieuw gebouwd met R/Shiny met de daarbij behorende performance verbeteringen en strakkere look-and-feel.

Boek een demo van de Woningbouw Monitor

Wil je de nieuwe versie van de Woningbouw Monitor live zien? Vraag dan een online demo aan via deze link!

Zie ook

Webinar

Videos

Whitepapers

Nieuws

Blogs

 Testimonials