Datagedreven aanpak woningbouwopgave in de Gemeente Moerdijk

De gemeente Moerdijk is ambitieus als het gaat om woningbouw. Ze wil groeien naar een gemeente met meer dan 40.000 inwoners. Dit vraagt iets van haar organisatie en haar informatievoorziening. In de ambitie naar verdere professionalisering daarvan wordt ‘datagedreven werken’ gezien als wenkend perspectief. Ofwel: hoe kunnen we op een slimme manier data gebruiken in de aanpak van maatschappelijke opgaven. De woningbouwopgave is bij uitstek geschikt voor deze datagedreven aanpak.

Binnen de woningbouwopgave is er een significante uitdaging om de informatiepositie van gemeenten te verbeteren zodat zij effectief datagedreven aan de slag kunnen met de voortgang woningbouw. Zoals bij veel gemeenten maakte de gemeente Moerdijk gebruik van een Excel spreadsheet om gegevens bij te houden over de voortgang van de woningbouwprojecten. In toenemende mate krijgen beleidsadviseurs Wonen verzoeken om informatie van raad, bestuur en collega’s. Denk aan: hoe staat het met de prestatieafspraken met de corporatie? Liggen we nog op koers met de ambitie zoals vastgelegd in de woningprogrammering? Hoeveel sociale huurwoningen komen er dit jaar bij? En ga zo maar door.

Veel handwerk

Het bijhouden en analyseren van deze gegevens in een Excel spreadsheet kost veel handwerk, is (daardoor) foutgevoelig en kwetsbaar. Daarnaast kostte het veel tijd om rapportages samen te stellen waaronder de jaarlijkse ‘provinciematrix’. Na een eerste kennismaking met Shintō Labs over datagedreven werken in algemene zin, bleken zij een standaardoplossing te hebben die de gemeente in staat stelde om data makkelijker te beheren, te analyseren, te visualiseren en te rapporteren. Deze standaardoplossing is de Woningbouw Monitor.

Woningbouw Monitor

De Woningbouw Monitor is een software-oplossing ontwikkeld met en voor gemeenten. De kern van de oplossing bestaat uit het beheer en de visualisatie van data over de woningproductie, zoals de status van de projecten (jaar van oplevering/projectfase), de aantallen en soorten woningen per project en de locatie van het project. Met handige filters krijg je in één oogopslag inzicht in de gevraagde gegevens. Daarnaast is er een standaardkoppeling met de provincie waardoor de rapportage met 1 druk op de knop kan worden gegenereerd. Ook zijn er mogelijkheden voor het maken van koppelingen en is de oplossing ook in regionaal verband inzetbaar.

Meer weten?

Heb je belangstelling voor de Woningbouw Monitor? Wil je zien hoe deze werkt? Vraag dan een demo aan of neem dan contact met ons op!

Zie ook

Webinar

Videos

Whitepapers

Nieuws

Blogs

 Testimonials