Zicht op gebruik en misbruik van vastgoed met Apollo
/door Shinto LabsWe hadden al enige tijd geleden meerdere Design Sprints gedaan op dit onderwerp in samenwerking met meerdere gemeentes, RIEC en politie. Hier waren meerdere prototypes van beschikbaar. Met hulp van ons validatiemodel hebben we gekeken waar de specifieke waarde zit en hoe we de lens effectiever zouden kunnen inzetten. Dit heeft ertoe geleid dat we een beschikbare lens hebben ontwikkeld in ons Apollo platform en daarmee beschikbaar is voor andere deelnemende gemeentes in ons Open Development Programma.
Wat is de Lens Vastgoed?
De Lens Vastgoed is een analysetool binnen Apollo die specifiek is ontworpen om gemeenten te helpen bij het monitoren en beoordelen van vastgoed. De lens richt zich op het identificeren van ongebruikelijke patronen in het gebruik van vastgoed, zoals een bovengemiddeld wijzigen van eigenaar of een opvallende combinatie van indicatoren – die we samen met de experts van de gemeente en het RIEC hebben ontwikkeld. Deze lens is niet alleen nuttig voor het aanpakken van ondermijnende activiteiten, maar biedt ook waardevolle inzichten voor de afdeling ‘vastgoed’ binnen het ruimtelijk domein van de gemeente. Door verdachte vastgoedactiviteiten op te sporen, kunnen gemeenten niet alleen criminaliteit bestrijden, maar ook zorgen voor een gezondere en meer transparante vastgoedmarkt.
Toepassing in de aanpak van ondermijning
Misbruik van vastgoed is een veelvoorkomend verschijnsel in de wereld van ondermijnende criminaliteit. Criminelen gebruiken vastgoed bijvoorbeeld om illegale activiteiten te verhullen of om crimineel verkregen geld wit te wassen. Door het vastgoed te gebruiken als dekmantel, kunnen zij zich mengen in de bovenwereld, wat niet alleen de integriteit van de vastgoedmarkt schaadt, maar ook de sociale cohesie binnen een gemeente ondermijnt. Met de Lens Vastgoed kunnen gemeenten beter grip krijgen en inzichten in het vastgoedgebruik binnen de gemeente. Door deze patronen te analyseren en te vergelijken met data van andere gemeenten of landelijke gemiddelden, kunnen beleidsmedewerkers gericht onderzoek doen en zo bijdragen aan een effectieve aanpak van ondermijning.
Inzicht voor ruimtelijk domein
Naast de rol in de bestrijding van criminaliteit, biedt de lens ook waardevolle inzichten voor de afdeling ‘vastgoed’ in het ruimtelijk domein van een gemeente. Zo kan de lens bijvoorbeeld inzicht geven in de verdeling van vastgoed binnen een wijk of stadsdeel. De gemeente kan vervolgens maatregelen nemen om een evenwichtigere verdeling te bevorderen, wat ook bijdraagt aan de leefbaarheid van de omgeving.
Juridische en ethische Overwegingen
Het gebruik van de Lens Vastgoed binnen Apollo is volledig in overeenstemming met de geldende privacywetgeving. Hoewel de lens gebruik maakt van uitgebreide datasets om verdachte activiteiten op te sporen, bevat het systeem geen financiële of tot personen herleidbare gegevens. Dit zorgt ervoor dat de privacy van betrokkenen wordt gewaarborgd en dat de data alleen wordt gebruikt voor het specifieke doel waarvoor deze is verzameld. Dit is belangrijk omdat gemeenten, net als alle overheidsinstanties, zich moeten houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Door zorgvuldig om te gaan met gegevens en deze alleen te gebruiken voor geautoriseerde doeleinden, kunnen gemeenten niet alleen effectief optreden tegen criminaliteit, maar ook hun juridische verplichtingen nakomen.
Conclusie
De Lens Vastgoed binnen Apollo biedt gemeenten een krachtig hulpmiddel om verdachte vastgoedactiviteiten te monitoren en aan te pakken. Of het nu gaat om het bestrijden van ondermijnende criminaliteit of het ondersteunen van ruimtelijke beslissingen, deze lens helpt beleidsmedewerkers om met meer inzicht en effectiviteit te werk te gaan. Door gebruik te maken van geavanceerde data-analyse en in overeenstemming met de privacywetgeving, stelt Apollo gemeenten in staat om zowel de veiligheid als de integriteit van hun vastgoedmarkt te beschermen.
Meer informatie of een demo?
Wil je meer weten over Apollo of zelfs een keer een demonstratie? Check dan de productpagina over Apollo.
Relevante links
Whitepapers
- Whitepaper ‘Een datagedreven aanpak van ondermijnende criminaliteit’
- Whitepaper ‘Van maatschappelijke opgave naar datagedreven toepassing’
Nieuws
- Gemeente Veldhoven aan de slag met het Apollo platform
- Gemeente Hollands Kroon kiest voor Apollo platform
- Lancering Apollo: data & analyse platform voor de aanpak van ondermijning
- Workshop ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ op Congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit
- Applicatie Ondermijning uitgelicht als dataproject
- Design Sprint Horeca & Ondermijning met gemeente Purmerend
Blogs
- Analyseren van bedrijven met open data in Apollo
- De kracht van ‘lenzen’ in Apollo
- Apollo: de drie-eenheid van een datagedreven veiligheidsaanpak
- Het Open Development Programma: samenwerken voor een betere toekomst
- Zicht op gebruik en misbruik van vastgoed met Apollo
- Podcast: een datagedreven aanpak van ondermijning in de gemeente Diemen
Webinars
- Webinar Risico Radar Ondermijning met RIEC Rotterdam en Bureau Beke
- Webinar Ondermijning en fraude met de gemeente Zaanstad
- Webinar Monitor Vakantieparken met Bureau Beke
- Webinar Gebiedsgericht werken aan leefbaarheid en sociale veerkracht in de buurt
- Masterclass: Opsporen van verdachte netwerken in gemeentelijke data
Praktijkcases
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Vastgoedfraude
- Aanpak van Ondermijnende Criminaliteit: Buitengebied
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Kwetsbare branches en bedrijven
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Woon- en adresfraude
- Aanpak van illegaal kamerverhuur en woningsplitsing
- Monitor Vitale Vakantieparken: Veiligheid en leefbaarheid op vakantieparken
- Datagedreven milieutoezicht & -handhaving
- Leefbaarheid en veerkracht van de buurt
Productinformatie
Research