Metropoolregio Eindhoven versterkt regionale aanpak woningbouwopgave met de implementatie van de Woningbouw Monitor

Eindhoven, 19 juni 2023 – Shintō Labs, een innovatief softwarebedrijf dat zich richt op datagedreven oplossingen, heeft aangekondigd dat alle 21 gemeenten in de Metropoolregio Eindhoven (MRE) hebben besloten om de Woningbouw Monitor te gaan gebruiken. Deze belangrijke stap markeert een nieuwe mijlpaal in het bevorderen van effectief woonbeleid en het aanpakken van het groeiende woningtekort in de regio.

De Woningbouw Monitor is een krachtige datagedreven applicatie die beleidsadviseurs, woningbouwregisseurs en programmamanagers wonen in staat stelt om zicht te houden op de woningproductie en de woningvoorraad in hun gemeenten. Door middel van geavanceerde analyses en rapportages kunnen zij de voortgang van woningbouwprojecten, het aantal nieuwe woningen, locaties en andere relevante statistieken nauwkeurig volgen.

Van Stedelijk Gebied naar Metropoolregio

De afgelopen jaren maakten de negen gemeenten van het Stedelijk Gebied Eindhoven al met tevredenheid gebruik van de Woningbouw Monitor. Nu hebben alle 21 gemeenten in de Metropoolregio Eindhoven besloten om ook deze innovatieve applicatie te omarmen. Dit betekent dat alle beleidsadviseurs en programmamanagers wonen in de regio kunnen profiteren van gestandaardiseerde en uniforme gegevensanalyse, wat leidt tot een betere regionale samenwerking. Ook de Provincie-Noord Brabant stimuleert de ontwikkeling van deze monitor. Niet alleen als input voor de Brabantse monitor, maar ook als voorbeeld naar andere regio’s om te gaan werken met regionale datamonitoring.

Het besluit van de wethouders Wonen in de Metropoolregio Eindhoven om de Woningbouw Monitor op regionaal niveau te implementeren, benadrukt het vertrouwen dat zij hebben in de mogelijkheden en effectiviteit van deze datagedreven applicatie. “Door het gebruik van de Woningbouw Monitor wordt informatie-uitwisseling tussen gemeenten gestimuleerd en kan er een gecoördineerde regionale aanpak worden gerealiseerd om het woningtekort aan te pakken”, aldus Suzan van de Goor, vicevoorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Wonen MRE.

Monitoren voortgang woondeals

Met de de Nationale Woon- en Bouwagenda wil minister De Jonge het landelijk woningtekort aanpakken. Deze agenda kent een regionale vertaling in zogeheten woondeals. Dit zijn afspraken tussen de betrokken partijen om de woningbouwopgave in 35 regio’s in Nederland aan te pakken. De Metropoolregio Eindhoven is één van deze regio’s. De Woningbouw Monitor gaat helpen om de specifieke afspraken en doelstellingen in de woondeal te monitoren en hierover te rapporteren.

“We zijn verheugd dat alle 21 gemeenten in de Metropoolregio Eindhoven hebben gekozen voor de Woningbouw Monitor“, aldus Bart Rossieau, directeur van Shintō Labs. “Dit getuigt van de sterke samenwerking en het gemeenschappelijke doel om de uitdagingen op het gebied van de woningbouwopgave aan te pakken. We zijn ervan overtuigd dat de Woningbouw Monitor een waardevol instrument zal zijn om de regionale ontwikkeling te bevorderen en de woningbouwactiviteiten in de Metropoolregio Eindhoven beter te stroomlijnen.”

Meer weten?

Heb je belangstelling voor de Woningbouw Monitor? Wil je zien hoe deze werkt? Neem dan contact met ons op!

De Metropoolregio Eindhoven bestaat uit de gemeente Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Zie ook

Webinar

Whitepapers

Nieuws

Blogs