Storytelling met data: een goed verhaal zegt meer dan duizend taartdiagrammen

/door 

De term ‘data stories’, of ‘data storytelling’ duikt overal op. Wij kwamen het vaak tegen in onze zoektocht naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van data en data science (zie onze blog!). Maar wat is het, en is het wel iets nieuws? Zijn data stories here to stay of is het het zoveelste buzzword? En hoe maak je eigenlijk een goede data story? We besloten hier in te duiken, en delen onze eerste inzichten in een serie blogs. Vandaag: wat is een data story, waar komt deze trend vandaan, en wat kunnen we ermee?

Storytelling met data – een verhaal vertellen met data – is zeker niet recentelijk uitgevonden. Ik kan me niet voorstellen dat er een tijd was waarin data en datavisualisaties niet gebruikt werden om een verhaal mee te vertellen. In de politiek, bijvoorbeeld, om mensen te overtuigen van de ernst van een probleem. In de wetenschap, bijna per definitie. Onderaan deze blog vertel ik meer over mijn favoriete voorbeeld van data stories dat al meerdere eeuwen oud is. Als data stories niks nieuws zijn – vanwaar dan toch die constante toename in onze interesse ernaar?

1
1

De term ‘data storytelling’ wordt wereldwijd steeds vaker gegoogeld. We zien hier een stevige, steeds sterkere groei vanaf begin 2014.