Een solide informatiepositie voor een effectieve aanpak van ondermijning
Ondermijnende criminaliteit vormt een groeiend probleem voor veel gemeenten. Het is een veelzijdig fenomeen dat alle lagen van de samenleving raakt, van vastgoedfraude in de binnenstad tot drugsdumpingen in het buitengebied. Voor beleidsmedewerkers openbare orde en veiligheid is het een uitdaging om de vele signalen die binnenkomen, snel en accuraat te beoordelen en vervolgens de juiste acties in gang te zetten. Het Apollo platform van Shintō Labs biedt hier een krachtige oplossing voor, door het registreren van signalen en het gebruik van een gestructureerd triageproces.
Signaleren registreren: de eerste stap naar een informatiepositie
Een van de grootste obstakels in de aanpak van ondermijnende criminaliteit is het overzicht houden op de signalen die binnenkomen. Dit kan gaan om meldingen van verdachte activiteiten, patronen die wijzen op georganiseerde criminaliteit, of informatie uit diverse bronnen zoals de politie, buurtpreventieteams en anonieme tips.
In tegenstelling tot een verzameling losse Excels (of mapjes in Outlook) biedt Apollo beleidsmedewerkers een centraal platform waar al deze signalen kunnen worden geregistreerd. In plaats van dat signalen verloren gaan in een wirwar van e-mails, telefoongesprekken of papieren documenten, kunnen ze allemaal op één plek worden opgeslagen en beheerd. Dit centrale registratiesysteem zorgt ervoor dat niets over het hoofd wordt gezien en dat er altijd een compleet en up-to-date overzicht is van de actuele situatie.
Triage: prioriteiten stellen voor effectief handelen
Nadat signalen zijn geregistreerd, is het belangrijk om ze te beoordelen op hun ernst en prioriteit. Dit is waar triage om de hoek komt kijken. Triage is een proces dat traditioneel in de medische wereld wordt gebruikt om patiënten op basis van urgentie te categoriseren, maar het is ook uiterst effectief in het domein van openbare orde en veiligheid.
Apollo integreert een gestructureerd triageproces dat beleidsmedewerkers helpt om snel te bepalen welke signalen direct actie vereisen en welke verder moeten worden onderzocht. Door gebruik te maken van vooraf ingestelde indicatoren en risicomodellen, die zijn ontwikkeld in samenwerking met criminologen en andere experts, kan het systeem automatisch de meest kritieke signalen naar boven halen. Dit betekent dat beleidsmedewerkers hun aandacht kunnen richten op de meest dringende zaken, zonder dat ze overweldigd worden door de hoeveelheid informatie.
Zo kan het helpen om te weten dat adressen vaker voorgekomen zijn in eerdere dossiers. Om die reden koppelt Apollo de objecten aan elkaar om direct inzichten te krijgen over binnengekomen signalen.
Procesondersteuning: van signaal naar actie
Een ander belangrijk aspect van Apollo is de procesondersteuning die het biedt. Nadat een signaal door de triage is gekomen, kan het verder worden verwerkt in een gestructureerd dossier. Dit dossier bundelt alle relevante informatie, zoals eerdere meldingen, gerelateerde incidenten en betrokken personen of organisaties. Het platform ondersteunt de beleidsmedewerker in elke stap van het proces, van het initiële signaal tot het plannen en uitvoeren van interventies.
Daarnaast zorgt Apollo ervoor dat alle acties binnen de wettelijke kaders en gemeentelijke protocollen plaatsvinden. Dit is cruciaal, aangezien er strikte regels gelden voor privacy en gegevensbescherming. Het systeem biedt functies zoals anonimisering en pseudonimisering van gegevens, waardoor beleidsmedewerkers veilig kunnen werken zonder de vertrouwelijkheid van informatie in gevaar te brengen.
Samenwerking en verantwoording
Een van de krachtigste functies van Apollo is de mogelijkheid tot samenwerking. Veiligheidsvraagstukken zijn zelden geïsoleerde problemen en vereisen vaak een gecoördineerde aanpak tussen verschillende afdelingen en organisaties. Met Apollo kunnen beleidsmedewerkers eenvoudig samenwerken met collega’s en externe partners, waardoor de effectiviteit van interventies wordt vergroot.
Ten slotte biedt Apollo uitgebreide mogelijkheden voor rapportage en verantwoording. Dit maakt het mogelijk om op transparante wijze inzicht te geven in de genomen stappen en de behaalde resultaten. Hierdoor kunnen beleidsmedewerkers niet alleen effectiever werken, maar ook beter verantwoording afleggen naar het bestuur en de burgers.
Conclusie
Het Apollo platform van Shintō Labs biedt beleidsmedewerkers openbare orde en veiligheid een krachtig instrument om signalen van ondermijnende criminaliteit effectief te registreren, te beoordelen en aan te pakken. Door een gestructureerd proces te volgen, dat ondersteund wordt door data-analyse en samenwerking, kunnen gemeenten de veiligheid binnen hun grenzen beter waarborgen. Apollo zorgt ervoor dat beleidsmedewerkers de juiste prioriteiten stellen en op een verantwoorde manier handelen, waardoor zij in staat zijn om ondermijnende criminaliteit daadkrachtig aan te pakken.
Meer informatie of een demo?
Wil je meer weten over Apollo of zelfs een keer een demonstratie? Check dan de productpagina over Apollo.
Relevante links
Whitepapers
- Whitepaper ‘Een datagedreven aanpak van ondermijnende criminaliteit’
- Whitepaper ‘Van maatschappelijke opgave naar datagedreven toepassing’
Nieuws
- Gemeente Veldhoven aan de slag met het Apollo platform
- Gemeente Hollands Kroon kiest voor Apollo platform
- Lancering Apollo: data & analyse platform voor de aanpak van ondermijning
- Workshop ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ op Congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit
- Applicatie Ondermijning uitgelicht als dataproject
- Design Sprint Horeca & Ondermijning met gemeente Purmerend
Blogs
- Analyseren van bedrijven met open data in Apollo
- De kracht van ‘lenzen’ in Apollo
- Apollo: de drie-eenheid van een datagedreven veiligheidsaanpak
- Het Open Development Programma: samenwerken voor een betere toekomst
- Zicht op gebruik en misbruik van vastgoed met Apollo
- Podcast: een datagedreven aanpak van ondermijning in de gemeente Diemen
Webinars
- Webinar Risico Radar Ondermijning met RIEC Rotterdam en Bureau Beke
- Webinar Ondermijning en fraude met de gemeente Zaanstad
- Webinar Monitor Vakantieparken met Bureau Beke
- Webinar Gebiedsgericht werken aan leefbaarheid en sociale veerkracht in de buurt
- Masterclass: Opsporen van verdachte netwerken in gemeentelijke data
Praktijkcases
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Vastgoedfraude
- Aanpak van Ondermijnende Criminaliteit: Buitengebied
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Kwetsbare branches en bedrijven
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Woon- en adresfraude
- Aanpak van illegaal kamerverhuur en woningsplitsing
- Monitor Vitale Vakantieparken: Veiligheid en leefbaarheid op vakantieparken
- Datagedreven milieutoezicht & -handhaving
- Leefbaarheid en veerkracht van de buurt
Productinformatie
Research