Analyseren van bedrijven met open data in Apollo

Ondermijnende criminaliteit infiltreert vaak in de bovenwereld door het gebruik van bedrijven als dekmantel voor illegale activiteiten. Dit kan leiden tot een ongebruikelijke concentratie van bepaalde soorten bedrijven in specifieke gebieden, zoals een abnormaal groot aantal kapperszaken of autogarages in één straat of wijk. Dergelijke oververtegenwoordiging kan een signaal zijn van criminele activiteiten, zoals witwassen of fraude. Het is daarom cruciaal voor gemeenten om zicht te hebben op deze patronen en tijdig in te kunnen grijpen.

Open Data als sleutel tot inzicht

Met de opkomst van open data kunnen beleidsmakers nu gebruikmaken van beschikbare bronnen om patronen van oververtegenwoordiging van bedrijven te identificeren. Twee belangrijke databronnen hiervoor zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel (KvK). Deze bronnen bieden uitgebreide gegevens over de vestiging van bedrijven per sector en per regio, waarmee een duidelijk beeld kan worden gevormd van de verdeling van bedrijfstypen in een gemeente.

Bijvoorbeeld, stel dat een gemeente opmerkt dat er in een bepaalde straat opvallend veel autogarages zijn. Door deze situatie te vergelijken met landelijke gemiddelden en gegevens van omliggende gemeenten, kan worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van een oververtegenwoordiging. Dit soort analyse kan verdachte patronen aan het licht brengen die wijzen op ondermijnende activiteiten.

Apollo’s module voor bedrijfsanalyse

Het Apollo platform heeft een standaardmodule ontwikkeld die specifiek gericht is op het detecteren van oververtegenwoordiging van bedrijfstypen binnen gemeenten. Deze module maakt gebruik van de open data van CBS en KvK om de verdeling van bedrijven in een gemeente te analyseren en te vergelijken met andere gemeenten of landelijke gemiddelden.

Met deze module kunnen beleidsmedewerkers eenvoudig queries uitvoeren om te zien hoeveel bedrijven van een bepaald type zijn gevestigd in hun gemeente en hoe dit zich verhoudt tot vergelijkbare gebieden. Dit stelt hen in staat om snel abnormale concentraties te identificeren die mogelijk wijzen op criminele activiteiten. De module biedt ook de mogelijkheid om historische trends te analyseren, zodat beleidsmakers kunnen zien of er plotselinge stijgingen zijn in het aantal vestigingen van een bepaald type bedrijf, wat een signaal kan zijn voor nader onderzoek.

Risicobranches – ontwikkeld met het RIEC en Bureau Beke

Om beleidsmedewerkers te helpen om gerichter te zoeken naar mogelijke interessante branches hebben wij een lijst ontwikkeld met risicovolle branches, in samenwerking met het RIEC en experts van Bureau Beke.

Update augustus 2024: Een van de voorbeelden zijn de ‘glazenwassers’ in Zaanstad waar wij met hulp van netwerk analyse een bijdrage hebben geleverd in de analyse van oververtegenwoordiging. Inmiddels is er een verplichte vergunning in Zaanstad voor glazenwassers om de ondermijnende criminaliteit een halt te roepen.

Gebruik van data voor vergelijkende Analyse

Een van de krachtigste functies van Apollo’s bedrijfsanalyse-module is de mogelijkheid om gegevens te vergelijken tussen verschillende gemeenten. Dit is essentieel omdat een oververtegenwoordiging pas echt opvalt wanneer deze wordt vergeleken met andere regio’s. Door gebruik te maken van landelijke data, zoals die van het CBS, kan Apollo helpen om vast te stellen of een bepaalde concentratie van bedrijven uniek is voor een specifieke gemeente of dat het een wijdverbreid fenomeen is.

Bovendien kan de module ook gebruikmaken van data over de economische activiteit van bedrijven, waardoor beleidsmedewerkers kunnen zien of deze bedrijven daadwerkelijk actief zijn of dat ze mogelijk slechts op papier bestaan, wat een signaal kan zijn van witwaspraktijken.

Verdere analyses met hulp van lenzen

De uitkomsten van de analyses met hulp van deze open dataset kan een vertrekpunt vormen voor meer diepgaande analyses. In dat vervolgproces is het noodzakelijk om meer gesloten data (zoals gemeentelijke bronnen) te raadplegen en met samenwerkingspartners een vervolg te definiëren. Om dit te ondersteunen hebben wij de lenzen ontwikkeld zoals beschreven in dit blog.

Conclusie

De strijd tegen ondermijnende criminaliteit vraagt om slimme en gerichte inzet van beschikbare middelen. Door gebruik te maken van open data en de geavanceerde analysetools in Apollo, kunnen gemeenten sneller en effectiever verdachte patronen in de concentratie van bedrijven opsporen. De standaardmodule voor bedrijfsanalyse binnen Apollo biedt beleidsmedewerkers een krachtig hulpmiddel om mogelijke criminele activiteiten te identificeren en aan te pakken, waardoor de veiligheid en integriteit van de gemeente worden beschermd.

Meer informatie of een demo?

Wil je meer weten over Apollo of zelfs een keer een demonstratie? Check dan de productpagina over Apollo.

Relevante links

Whitepapers

Nieuws

Blogs

Webinars

Praktijkcases

Productinformatie

Research

Photo by José Castillo on Unsplash