Amstelland gemeenten ontwerpen nieuwe ‘lens’ in Apollo

De Amstelland gemeenten, bestaande uit Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn, hebben een belangrijke stap gezet in de strijd tegen ondermijning. In samenwerking met Shintō Labs is een prototype ontwikkeld voor een dynamisch ondermijningsbeeld, dat begin volgend jaar verder zal worden doorontwikkeld tot een nieuwe lens binnen het Apollo platform.

Vraagstelling en Aanpak

De vraagstelling van dit project was helder: ‘Ontwerp en ontwikkel een datagedreven instrument waarmee de Amstelland gemeenten een dynamisch ondermijningsbeeld kunnen verkrijgen (en houden) en op basis daarvan een aanpak kunnen formuleren.’ Dit instrument moet de gemeenten in staat stellen om op een proactieve manier ondermijning te detecteren en aan te pakken, in plaats van alleen reactief te handelen op binnenkomende signalen.

Eerder dit jaar hebben Pieter Tops en Edward van der Torre een ondermijningsbeeld opgesteld voor de Amstelland gemeenten en enkele thema’s geïdentificeerd op het gebied van ondermijnende criminaliteit. De uitdaging was om dit rapport te gebruiken om er een dynamisch ondermijningsbeeld van te maken met actueel gehouden data en recente inzichten – een logisch en datagedreven vervolg van het opgestelde rapport.

Design Sprint en prototype

In december 2024 vond een intensieve Design Sprint plaats, waarbij in één dag een werkend prototype werd ontworpen. Dit prototype biedt een dynamisch ondermijningsbeeld dat gebruik maakt van diverse databronnen en indicatoren om risicovolle locaties van ondermijning te identificeren in drie geïdentificeerde thema’s: huisvesting, bedrijventerreinen en zorgfraude.  Het prototype werd positief ontvangen met waardevolle feedback die zal worden meegenomen in de verdere ontwikkeling.

Volgende Stappen

Begin volgend jaar zal het prototype verder worden ontwikkeld tot een volwaardige lens binnen het Apollo platform. Deze lens zal specifiek gericht zijn op het dynamisch ondermijningsbeeld voor de Amstelland gemeenten. Voor meer informatie over de kracht van lenzen in Apollo, zie het blog dat we hier eerder over schreven.

De verdere ontwikkeling zal plaatsvinden in drie iteraties van vier weken, waarbij telkens nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd en getest. Dit proces zal nauwgezet worden gevolgd en afgestemd met de betrokken gemeenten om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke oplossing optimaal aansluit bij hun behoeften.

Conclusie

Met dit innovatieve project zetten de Amstelland gemeenten een belangrijke stap richting een datagedreven aanpak van ondermijning. Door gebruik te maken van moderne technologieën en een iteratieve ontwikkelaanpak, wordt gewerkt aan een effectieve en efficiënte oplossing die de veiligheid in de regio zal vergroten.

Blijf op de hoogte van onze voortgang en verdere updates via onze website of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Wil je meer weten over Apollo of zelfs een keer een demonstratie? Check dan de productpagina over Apollo.

Foto credits Donald Teel op Unsplash

Relevante links

Whitepapers

Nieuws

Blogs

Webinars

Praktijkcases

Productinformatie

Research