Gooitske Marsman

Gooitske Marsman

Coördinator Analyse en Intelligence

“Samenwerken zodat we niet allemaal het wiel hoeven uit te vinden”

Gooitske Marsman is Coördinator Analyse en Intelligence bij de gemeente Helmond. Gooitske en haar team zijn verantwoordelijk voor het verwerken van data tot informatie en kennis. ”Informatiegestuurd werken noem ik dat bij voorkeur. We proberen op basis van data en gegevens, informatie en kennis te maken om de organisatie en het beleid van de gemeente te kunnen sturen. Niet alleen informatie voor operationele vraagstukken maar ook voor de gemeenteraad zodat zij over de informatie en kennis beschikken om de juiste besluiten te nemen. En dat op alle niveaus en op alle thema’s.”

Shintō Design Sprint

“In 2017 hebben we samen met Shintō Labs middels een Design Sprint de ‘locatiechecker’ ontworpen. De challenge daarbij was om door slimme data-analyse bouwplannen of -initiatieven sneller te kunnen beoordelen dan voorheen. We hebben in eerste instantie een prototype ontworpen die daarna is doorontwikkeld tot een werkende oplossing. Deze applicatie is nu in de organisatie uitgezet en wordt vaak in de praktijk gebruikt. Als er nu een bouwinitiatief is, kunnen we als het ware een ‘satéprikker’ op een locatie zetten en zien we in een oogopslag wat de mogelijkheden zijn. Zo kunnen we zien wat er allemaal speelt op die locatie om te beoordelen of het gewenste bouwinitiatief daar wel of niet mogelijk is. Een Design Sprint is volgens mij een perfecte methode om als gemeente aan de slag te gaan met data. Ik ben er van overtuigd dat we als gemeente vaker op deze manier zouden moeten werken om snel stappen te kunnen maken.”

‘Ik ben er van overtuigd dat we als gemeente vaker op deze manier zouden moeten werken om snel stappen te kunnen maken.’

Woningbouw Monitor

“Sinds een paar maanden werken we ook met Woningbouw Monitor die Shintō Labs samen met de gemeente Eindhoven heeft ontwikkeld. Met andere woorden: we maken als gemeenten over en weer gebruik van elkaars oplossingen. In dit geval profiteren we van de investeringen die de gemeente Eindhoven al heeft gedaan. We kijken nu of inzet van de Woningbouw Monitor door andere gemeenten in de regio mogelijk kan worden gemaakt. Zeker voor woonbeleid is het slim en efficiënt om in regionaal verband samen te werken. Dan krijgt de informatie ook een meerwaarde zodat we deze ook beleidsmatig kunnen gebruiken. Onze gedachte is om de Woningbouw Monitor in het gehele Stedelijk gebied in te zetten om op het gebied van woningbouwinzicht in het gehele Stedelijke Gebied te krijgen.”

‘Voor gemeenten is het de kunst om slim met elkaar samen te werken zodat je niet allemaal het wiel hoeft uit te vinden’

Academy

“Ik heb begrepen dat Shintō Labs is gestart met een Academy waarin ook trainingen worden verzorgd om gemeenten te helpen zelf te Sprinten. De trainingen zijn bedoeld voor Sprintmasters die de Design Sprint begeleiden en voor data scientists of analisten die de prototypes bouwen. Een mooi initiatief! We kijken ook positief naar de samenwerking met Shintō Labs. Ik raad hen ook zeker aan bij andere gemeenten. Voor gemeenten is het de kunst om slim met elkaar samen te werken zodat je niet allemaal het wiel hoeft uit te vinden.”

Andere interviews

Relevante links